• 23. May 2024

Hellere en Mac tak

Det er nu ikke altid lige nemt at være far til et par meget videbegærlige børn i 12- og 14 års alderen, for de har en tendens til at gå ud fra, at man som voksen ved alt muligt mellem himmel og jord, og det er trods alt ikke alt muligt, man ligger inde med som paratviden.

Det havde jeg et eksempel på for nogle dage siden, da min datter sad med avisen og pludselig spurgte mig, hvad Black Friday egentlig går ud på. Hun havde nemlig set en annonce fra en forretning, der åbenbart annoncerede med gode tilbud i et udsalg.

Jeg kunne sagtens svare, for jeg vidste godt, at det i USA er sådan, at detailhandelen laver et gigantisk udsalg på den fredag, der følger lige efter den amerikanske helligdag, der hedder Thanksgiving, som altid falder den fjerde torsdag i november. Og nu har nogle danske butikker så taget denne amerikanske skik op. Det fortalte jeg så min datter.

Men så var det, at jeg kom til kort, da hun spurgte, hvorfor den udsalgsdag egentlig hedder Black Friday. Jeg anede det ikke, men så har man jo heldigvis Google, så jeg tog min kones iPad, der lå på bordet ved siden af mig, og søgte på Black Friday. Derefter kunne jeg orientere min videbegærlige datter om, at betegnelsen i første omgang stammer fra, at denne fredag efter en helligdag ofte giver trafikkaos i byerne i USA, og så kaldte man den ”Sort fredag”. I dag hævder andre, at betegnelsen i virkeligheden hentyder til, at detailhandelen i USA i løbet af året har svært ved at tjene penge, med på Black Friday er der så stor en omsætning, at man nu får sorte tal på regnskabets bundlinje.

Hvilken forklaring man end foretrækker, så ved jeg, at denne dag er dagen med den absolut største omsætning hele året i den amerikanske detailhandel. Derfor er det nok ikke så underligt, at skikken har bredt sig til Danmark, for detailbutikkerne er selvfølgelig altid opsat på at booste deres omsætning mest muligt.

Det benyttede jeg mig i øvrigt af for et par år siden i november, da jeg faldt over et godt tilbud på den dengang næsten nye iPhone 5. Min gamle smartphone trængte til udskiftning, så jeg valgte at købe en ny, da den netop på Black Friday var nedsat flere hundrede kroner i forhold til normalprisen.

Og da jeg var inde i elektronikbutikken fik jeg øje på, at der også var et rigtigt godt tilbud på en bærbar computer, som jeg i et stykke tid har ønsket mig. Den var faktisk næsten 1.000 kroner billigere end normalt, så jeg kunne ikke modstå fristelsen til at købe den.

Ellers er jeg ikke den store udsalgskunde, for jeg gider normalt ikke at stå i lange køer efter de bedste tilbud. Men jeg vil nu alligevel holde godt øje med, om der snart kommer et godt tilbud på Apple TV, for sådan en lille boks med masser af muligheder har jeg i et stykke tid ønsket mig.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *